• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İzcilik Temel Bilgileri

İzci Andı :

İzci Andında senden bir izci olarak beklenenlerin net bir açıklamasını bulacaksın. And içtiğin zaman, Tanrıya, vatanına, başkalarına ve kendine karşı, görevlerini yerine getirmek için söz vermiş olursun.
İzciliğe başlamak kolay ama gerçek bir izci olmak zordur. İyi bir izci olmak için kararlılık gerekir. İzcilik bir oyundur ve bütün oyunlarda olduğu gibi izcilikte de takım dışı kalmak istemiyorsan uyman gereken kurallar vardır. Bu kuralları İzci Andında, İzci Türesinde, İzci Parolasında ve sloganında bulabilir ve ancak bu kurallara uyarak gerçek bir izci olabilirsin.
İzci Andı : “Tanrıya ve Vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.”

İzci Türesi:

İzci Türesi, İzcilik Hareketinin üzerine kurulduğu temeldir. İzci Türesinde bir izcinin yaşamında uymağa çalışacağı kurallar açıklanır. İzci olduğun zaman İzci Türesi senin davranış biçimin haline gelir. İzci Türesi, izci kuralları diğer kanun ve kurallardan farklıdır. Diğer kanun ve kurallar şunu yap bunu yapma şeklindedir. İzci Türesinde ise bu yoktur. İzci Türesi gerçeklerin, olguların ifadesi, anlatımıdır. Örneğin İzci Türesinde "sözünü tut değil, bunun yerine izci sözünün eridir" denir. İzci Türesine uygun bir biçimde yaşayarak iyi bir izci olursun. Eğer bilinçli olarak izci Türesine uymazsan, izcilikte başarısızlığa uğrarsın, İzci Türesinin idealleri yüksektir ve yüksek olmalıdır. Ancak yüksek ideallere ulaşmak için gayret gösterip, bu ideallere inanarak istediğin gibi bir insan olabilirsin.
İzci Türesi
  1. İzci, sözünün eridir. Şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar.
  2. İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
  3. İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
  4. İzci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir.
  5. İzci, herkese karşı naziktir.
  6. İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
  7. İzci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
  8. İzci, cesurdur, her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür.
  9. İzci, tutumludur.
  10. İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.
     
 
İZCİ TÜRESİNİN MADDELERİNİN ANLAMLARI
İzci türesinin her maddesinin anlamı çok derindir. Bu maddeleri çok iyi öğrenmeli ve kendi sözcüklerinle açıklayabilmelisin. Aşağıdaki açıklamalar bu konuda sana yardımcı olacaktır. İzci sözünün eridir-Şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar; Ailen, öğretmenlerin ve arkadaşların senin bir izci olarak her zaman doğruyu söylediğini ve sözünü tutacağını bilirler. Bundan dolayı sana güvenirler. Anne ve baban senden bir iş istediklerinde, artık o işin mutlaka yapılacağından, oymakbaşın oymak toplantılarına mutlaka katılacağından emindir. Arkadaşlarına bir oba gezisi ya da kampa katılacağını söyledi isen, onlar senin istenen zamanda istenen yerde hazır olacağını bilirler. Bazı eksiklikler zaman zaman seninde başına gelebilir. Top oynarken cam kırılabilir, dirseğin takıldığında bir vazo yere düşüp parçalanabilir, dökülen bir şişe mürekkeple evde bir sürü şey berbat olabilir. Yaptığını hemen itiraf etmekle ve zararı karşılamakla her şey unutulur.
Başkalarının sana güvenmesi çok önemli bir şeydir. Güvenilir bir insan olarak tanınmak gelecekteki yaşamın için de önemlidir. Bu durum ilerde iyi bir iş bulmana, alışverişlerinde kredinin artmasına, hepsinden önemlisi daima aranan "En iyi arkadaş" olmana yardımcı olur.
İzci yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır; Sadakat ailende başlar. Sen bunu davranışlarınla gösterir, ancak bu şekilde ailenin senin için yaptıklarına teşekkür edebilirsin. Bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır. Bir oba veya oymağın başarısı üyelerinin sadakati üzerine kurulur. Liderlerine bağlı ve ünitendekilerle iyi ilişkiler kur, unutma her zaman bir izci gibi davranmalısın.
Şimdiye kadar yüz binlerce Türk, vatanımıza sadakatlerini, onun için gazi ya da şehit olarak ispat etmişlerdir. Gerekirse biz de vatan için canımızı verebiliriz. Ancak can vermeden de ne kadar sadık bir vatandaş olduğumuzu ispat etmenin pek çok yolu vardır. Toplumsal projelere yardım et, bayrağımıza, devlet düzenimize, kanunlarımıza sahip çık ve saygı göster.
İzci başkalarına yardımcı ve yararlı olur; Bir izci olarak başkalarını düşünür. İzci Andında "başkalarına her zaman yardımda bulunacağım" sözünü verirsin, İzci Parolası "daima hazır"dır. İzci sloganı "her gün bir iyilik yap"mayı hatırlatır. Bunların üçü birlikte ele alındığında senin başkalarına yardım için verdiğin sözü oluşturur. Yardım edebilmek için nasıl yardım edebileceğini bilmen gerekir. Örneğin, ancak ilk yardımı bilen biri kazaya uğramış birine yardım edebilir. Bulunduğu yeri iyi tanıyan bir izci bir yabancının yolunu bulmasına yardımcı olabilir. Bir izci olarak kendini yardımcı olmaya hazırlamalı ve yardım etme yolları aramalısın. İzciler de para için çalışabilirler ama yardımcı olmaktan dolayı asla para kabul etmezler. Bahşiş ümidi ile bir iyilik yaparsan o iyilik olmaz.
İzci herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir; Arkadaşlık bir aynaya benzer. Bir kimseyi gülümseyen bir yüz ile selamlar ve ona yardım elini uzatırsan, gülümseyen bir cevap ve ihtiyacın olan yardımı alabilirsin. Bir arkadaş sahibi olmak önce arkadaş olmakla mümkündür.
Bir oba ve oymağa katıldığın anda dünyayı saran bir kardeşlik örgütü içine girersin. Buradaki çocuk ve gençler renkleri, inançları farklıdır. Ama hepsi izci kardeşlerindir. Onlar da senin uyduğun söz ve türeye uyarak yaşamaktadır.
İzci naziktir;
Bu, izci kibardır demenin başka yoludur. Her gün nazik olup olmadığını gösterebileceğin pek çok fırsat bulabilirsin. Her şeyden önce evinde nazik Kibarlığıyla tanınan bazı insanlar nedense evlerinde bunu unutmuş görünür. Sen onlardan olma. "Lütfen" ve "teşekkür ederim" cümleleri kolayca söylenebilir, basit yardımlar kolaylıkla yapılabilir. Gerek anne ve babanın gerekse ailenin diğer üyelerinin senin için yaptıklarını ne kadar takdir ettiğini, onlara böyle davranışlarla hissettirebilirsin.
Görgü kurallarına dikkat edilmesi kişileri daima mutlu eder. Bir bayana kapı açmak, otobüse binerken yer vermek, odaya bir misafir girdiğinde ayağa kalkmak, bayanlara masaya otururken sandalyesini çekerek yardım etmek, izci liderlerini selamlamak, asansörde rastladığın bir komşuna "iyi günler" demek senin nazik bir insan olduğunu gösterir. Gençken nazik olmaya çalışmak, seni ilerde mükemmel bir insan yapacaktır.
İzci bitki ve hayvanları sever ve korur; Bir köpeğin varsa ya da başka bir evcil hayvana sahipsen, ona karşı müşfik olmalısın. Onu çok sever ve korursan her zaman senin yanında olur. Hayvanın, yemeğe, suya, dışkılamaya ne zaman ihtiyaç duyacağını önceden anlamalısın. Bu ona göstereceğin özel dikkatle olur.
Bir izci olarak yaşamında pek çok vahşi hayvanı tanıyacaksın. Bir akşamüstü dolaşırken bir geyiğe rastlayabilirsin. Kamptayken, bir sabah çadırlarınızın yakınında bir sincap görebilir ya da başını çadırın kapısından çıkardığında kuşların cıvıltısını duyar, onların dallar arasında uçuşunu seyredebilirsin. Açık havaya ne kadar çok çıkarsan o kadar çok birbirinden değişik hayvanın etrafta yaşadığını fark edersin. Böylece vahşi yaşamı daha iyi tanır, onları korumak için daha fazla istek duyarsın.
İzci büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur; Seni büyüten, seni şefkatle seven, seni olumsuzluklardan koruyan anneni, babanı ve aile büyüklerini seviyorsun. Yalnız ailedeki büyükleri değil. Senden yaşça ve deneyimce daha ilerde olan diğer insanları da aynı şekilde saymalı ve bu saygını davranışlarınla göstermelisin. Büyüklerinin sana gösterdiği sevgiyi iyi bir insan, iyi bir izci olarak sen de küçüklerine göstermeli, onları sevmeli ve korumalısın.

İzci, cesurdurneşeli ve güler yüzlüdür; İzci,tutumludur; İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık vedürüsttür;

İzci Selâmı


İzci selamı izci andının tekrarıdır ve sağ elle verilir. Her bir parmak andın ve türenin maddelerine işaret eder.
Parmakların anlamları:
  1. Tanrıya ve vatana karşı görevleri yerine getirmek.
  2. İzcilik türesine uymak.
  3. Başkalarına her zaman yardımda bulunmak.
  4. Küçüklerin büyüklere olan saygı ve bağlılığı.
  5. Büyüklerin küçükleri sevmesi ve koruması.
  6. Tüm dünya izcilerinin kardeş olduğu ve kopmaz bir bağ ile birbirlerine kenetlenmesi

Tekmil - Teftiş

TEKMİL:
İzciler “U” düzeninde dizilirler. Lider öbek başları tekmil getirirler. Öbek başı olan izci bir adım öne çıkarak öbeğine “Hazır Ol” komutu verir ve hemen liderin karşısına geçerek selam verir ve elini indirir. Bütün öbekler tamamlandıktan sonra nöbetçi öbek başı dikkat komutu ile o günkü nöbetçi yöneticiyi öbeklerinde kaç kişi varsa ve hangi amaçla toplanmışlarsa o çalışma için tekmil verir. Örneğin: Ak öbek on kişi ile bayrak törenine hazırdır liderim gibi. Daha sonra nöbetçi öbek başı diğer öbek başlarına yerlerinize marş marş komutuyla öbeklerinin başına dönerler. Öbeğin başına giden öbek başı “Rahat” komutu ile öbeklerine seslenir.
Nöbetçi olan yönetici kursun veya kampın tümüne seslenerek kurs müdürüne veya kamp müdürüne tekmil verir. Amaç kursta veya kampta o anki çalışmada kaç kişinin bulunduğunu belirlemektir. Hasta varsa veya o çalışmada olmayan varsa belirlenmiş olur.
 
TEFTİŞ:
Daha çok kıyafet, oda, çalışma düzeni öbek veya oba ruhu bakımından değerlendirilir. Kamplarda Oba içindeki oba ruhunu canlı tutmak, birlik beraberliği, çadır içine, çevresine ve kişisel temizliğe dikkat edilmesini sağlamak amacıyla Ünite Lideri tarafından genelde sabahları yapılan haberli habersiz kontrollerdir. Teftişlerde oba ruhu, temizlik, çadır içinin-çevresinin düzeni gibi kriterlere göre puanlama yapılır. Puanlamadaki esas amaç obalar arası rekabeti ve oba içi dayanışmayı sağlamaktır.
 
BAYRAK TÖRENİ VE DEVİR TESLİM İŞLEMİ:
Bayrak Töreni: Bu tören, izci ve liderlerin bayrağa ve vatana karşı saygı ve bağlılıklarını, üniformalı, özenli ve disiplinli olarak gösterdikleri bir törendir. İzcilik faaliyetlerinin hepsinde mutlaka bayrak töreni yapılır.
Bu törenin işleyiş sırası;
  1. Toplanma (U düzeninde)
  2. Tekmil
  3. Bayrak devir teslimi
  4. Bayrak çekilmesi
  5. Teftiş sonuçları ve duyurular
  6. İyi dilekler
  7. Dağılma, şeklindedir
Törende izciler veya kursiyerler “U” düzenindedirler. “U”nun iki yanında yer alanların yüzleri iç kısma tabanı oluşturan grupların ise yüzleri bayrak direğine bakar. Buradaki amaç herkesin bayrağı rahat bir şekilde görebilmesidir.
Bayrak töreninde nöbetçi öbek ile devralacak öbek arasında üç kişilik bayrak ekibi oluşturulur. Bayrağı teslim eden ile bayrağı teslim alacak kişi ortada diğer iki kişi yanlarda durur. Dikkat komutu ile bayrağı teslim eden kişi ve bayrağı teslim alacak kişi bir adım öne çıkar herkes hazır ol vaziyetindedir. Bayrağın yanındaki muhafızlar ile yöneticiler selam verirler.
 
DEVİR TESLİM İŞLEMİ:
Bayrağı teslim eden izci :
(ŞEREFİ İLE KORUDUĞUM BAYRAĞIMI TESLİM EDİYORUM) der ve bayrağı bir kez öperek bayrağı arkadaşına verir.
Bayrağı teslim alan kişi:
(ŞEREFİ İLE KORUDUĞUNUZ BAYRAĞIMI TESLİM ALIYORUM) der ve bir kez oda öper. 
Bayrağı teslim eden grup yerine gider bayrağı teslim alan grup ise bayrağı göndere çekmek için bayrak direğine doğru gider.
Sıra bayrağın çekilmesindedir. İstiklal Marşı yönetecek kişi , bayrağın hazır olduğunu görünce "Hazır Ol" komutun verir. Ses verdikten sonra marşı söyletmeye başlar. Bu arada bayrak ekibindekiler ve Kurs ve Kamp Müdürü de selam verir. Bayrağı çeken, bayrağı düşmemesi için ipin ucu tutulur ve bu sırada bayrağı çekende selam durumuna geçer. Marşı yöneten kişi marşın bitiminde dönüp bayrağı selamlar ve "Rahat" komutu verir. Ancak bundan sonra bayrak ipi yerine bağlanır. Duyurular, iyi dileklerden sonra nöbetçi liderin komutayla dağılınır.
Bayrak toplu halde İstiklal Marşı söylenilerek indirilebileceği gibi, nöbetçi lider nezaretinde düdük (dikkat) komutuyla da indirilebilir.
Bayrak çekilirken mümkün olduğu kadar hızlı çekilir. İndirilirken ise İstiklal Marşının söyleniş süresi kadar zamanda indirilir. (Unutmayalım ki gönder attık bayraksız bırakılamaz. Bayrak değiştirmek amacıyla indirilebilir.) Daha sonra üçgen şeklinde katlanarak saklanır.
Bayrak beyazı görünmeyecek şekilde önce uzunluğuna katlanır. Daha sonra muska şeklinde katlanarak muhafaza edilir.
 
NOT: Nöbetçi öbekler tekmilde daima sağ başta dururlar. Diğerleri sıra ile nöbetçi öbek başının yanına dizilirler o günkü çalışmalarından nöbetçi öbek sorumludur. Bayrak gönderdeki ipe sancak düğümü ile bağlanır. Bu düğüm kolay bağlanıp kolay çözülür İstiklal Marşı söylenirken yöneticiler ile bayrağın yanında bulunan muhafızlar bayrağa dönerek selam verirler. Bayrağı göndere çeken izci bayrağı çektikten sonra oda bayrağı selamlar. İstiklâl Marşını yöneten kişi İstiklâl Marşı bittikten sonra o da bayrağı selamlar ve yerine geçer.

İzcilik ve Toplum

Toplum hizmeti, izcilik programını önemli bir parçasıdır. Biz bir toplum içinde yaşıyoruz, yaşamak durumundayız. Toplumla barışık olmamız yaşamın mutlu olması bakımından oldukça önem taşır. İzcilik hareketi kişiyi bölgesinin, ulusunun ve uluslararası toplumun yararlı bir üyesi konumuna yükselterek bu amaçla da onu fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal yönlerden topyekun geliştirmeye katkı sağlamak amacındadır. İzciliğin de katkısı ile yetişen genç, çalışmasının bir parçası olarak topluluğun kalkınmasına ve gelişmesin katkı ağlar. Bu katkıyı sağlamak için önce kendisinin ve toplun ne olduğunun farkına varır. Bu hizmet için ne tür sorumluluklar yükleneceğini belirler ve uygun etkinlikleri gerçekleştiriri. Bu hizmeti yaparken; geçici çözümler yerine kalıcı hizmetlere öncelik verir. Kısaca, balık yemeyi ya da vermeyi değil balık tutmayı öğretmeyi tercih eder.
İyi hizmet götürmek için toplumla barışık olmanın önemini vurgulamıştık. Bu bağlamda; çeşitli izcilik etkinliklerinde toplumun katkısının, desteğinin alınmasının, hizmeti nitelik ve nicelik bakımından olumlu etkileyeceğini söylemek yararlı olacaktır.
Toplum hizmeti konusunda izcilik hareketi olarak ulusal ve uluslararası düzeyde önemli çalışmalar yapılmıştır. Gelişmiş ülkelerin geri kalmış izcilik teşkilatlarına yardım, jamborelere maddi imkânsızlık yüzünden katılamayan teşkilatlara diğer bazı teşkilatlar yardımcı olmuştur.
DİN VE AHLAK
İzciliğin amaçlarından biri gençleri topluma hayırlı ve faydalı birer fert olarak yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda gençlerin manevi ve ahlaki gelişimleri büyük önem arz etmektedir. Manevi ve ahlaki değerlerden yoksun bir toplumun çağdaşlaşabilmesi mümkün değildir.
DİN

İzcilik andının ilk kelimesi bildiğimiz gibi "Tanrıya" diye başlamakta ve "Tanrıya, vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime… And içerim" diye tamamlanmaktadır. Bu giriş uluslararası bütün izci antlarında mevcuttur. İzciler bu nedenle mensup olduğu dinin gereklerini izcilik yaşamları boyunca yerine getirirler.

And ve türenin açıklamaları sırasında da gördüğümüz gibi izcilik uluslararası bir hareket olan izcilik din ve ırk ayrımı gözetmez. Her izci bir dinin mensubudur. Her ırk ve dinden izciler bu hareketin birer üyesidir. Hiç bir izci dini görüş ve ibadetinden dolayı kınanamaz ve hiç bir izci din konularında zorlanamaz.
 
İzciler yemek öncesinde dua ederler ve buldukları yiyecekler için şükrederler. Toplantı sonunda liderler izcileri kısa bir süre iyi dilek duygularıyla baş başa kaldıklarında kendi içlerinden dualarını okurlar ve kendisi, ailesi, vatanı ve insanlık adına tanrıdan iyi dilekte bulunurlar.

Din kuralları yaratıcı olan Tanrı tarafından konulan, peygamberler aracılığıyla insanlara bildirilen, akıl sahiplerini kendi istekleriyle iyiliklere yönlendirerek dünyada ve ahirette mutluluğa ulaştırmayı amaçlayan ilahi kurallar bütünüdür.
Yüce bir kudrete inanma ve ibadet etme eğilimi insanın yaradılışından kaynaklanmaktadır.

İlahi dinlerin ortak yanı hepsinin Tanrı tarafından peygamberler aracılığıyla gönderilmesidir. Bu dinlerde ibadet ve ahlak açısından birçok ortak yön vardır. Örneğin hepsinde, Tanrı, melek, kutsal kitap, peygamber, ahiret ve kader inancı gibi ortak inançlar bulunur. İbadet, Nikâh, Tövbe, İbadete çağrı gibi şekilsel ortaklıklar vardır. Bütün ilahi dinlere göre il insan Hz. Âdem’dir. İlahi dinlerde bazı davranışlara verilen ahlaki değerler çoğunlukla aynıdır. Örneğin doğruluk, hoşgörülü olmak, alçak gönüllülük, şefkatli ve merhametli olmak , büyükleri saymak, küçükleri korumak bütün ilahi dinlerde bir erdem olarak görünür. Bu dinlere göre insan, Tanrı\'nın yaratığı en üstün varlıktır. İnsan akıl ve iradesiyle diğer varlıklardan üstün kılınmıştır.

AHLAK

İzci olurken "kendimi ……ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine and içerim" diye söz veriyoruz. Nedir bu ahlak? Bu kadar önemli mi? Ahlak kelime olarak; güzel huylar, iyi nitelikler ve iyi davranışlar olarak tanımlanır. Tanım olarak ise; Ahlak , insanın iyi veya kötü olarak nitelendirilmesine yol açan manevi özellikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya koyduğu iradeli davranışların bütünüdür. Ahlak insanın iyi ve kötü huyları sebebiyle kendi isteği ve iradesiyle gerçekleştirdiği davranışlar bütünüdür.
İnsan yaradılışı gereği bir toplum içinde yaşamak ve işbirliği yapmak zorundadır. Bu nedende toplumda güzel davranışlara yönlendirebilecek kuralların olması gereklidir. Ahlak kuralları insanlara iyilik yapmayı ve kötülüklerden kaçınmayı öğütleyen kurallardır. Toplumun koyduğu kurallara uyan ve toplumu mutlu edecek davranışları sergileyen insanlar toplumda sevilir, sayılır, lider olarak görülür ve onure edilir.

Din ve ahlak, toplu yaşayışın zorunlu kıldığı görev ve sorumlulukları belirleyen, insanların birbirlerine karşı davranış biçimlerini belirleyen kurallar koyarlar. Din ve ahlak kuralları arasında büyük bir benzerlik vardır. Her ikisi de doğru ile yanlışın, iyi ve kötünün, adaletin, bencilliğin tanımlarını çok benzer olarak yaparlar. Kurallar arasında benzerlik olmakla birlikte yerine getirmeme konusunda yaptırımları farklıdır. Ahlak kuralların uygulanmasını kişinin vicdanına bırakır.

Hem ülkemizdeki uluslararası kamplarda, hem de yurtdışına gittiğinizde yabancı kamplarda farklı dinlerden izcilerle beraber olacaksınız. İzciler bu tür kamplarda; bu dini ve manevi bilgiler ışığında hem kendi inançlarının gereklerini yerine getirecek, hem de başkalarını dini nedenlerle kınamayacak, ibadet şekillerine ve farklı dini adetlerine saygı gösterecektir.

Armalar

M.Ö. 2000 yılından beri saflığın ve temizliğin sembolü olmasının yanında 19. yüzyılda kullanılmaya başlanan pusulaların üzerinde şaşmaz yön gösterici anlamına gelen zambak çiçeği Baden Powel tarafından izciliğin sembolü ve arması olarak seçilmiştir. İyiyi ve doğruyu ifade eden zambağın üç ucu izciye verdiği sözü hatırlatır. Orijinal arma her ülkede farklı değişikliklere uğramışsa da zambak çiçeği figürü hepsinde gözükür.
 
Kız izcilerin sembolü olan yoncanın üç yapraklı olması ise izci sözü ile ilgilidir. Yonca yaprağı da orta çağlarda derebeylerinin sancaklarında bulunup derebeylerinin çevrelerindeki insanları sevdiğini ve onları koruduğunu sembolize eder.
Bugün kullanılan uluslararası erkek izci arması mor zemin üzerine beyaz, kız izci arması ise mavi zemin üzerine altın sarısı rengindedir.

Türk erkek izci arması gri fon üzerine kırmızı, kızlarınki gri fon üzerine yeşildir.
UFKA YOLCULUK YARIŞMASI
FEYZÜ'L KUR'AN
TİF
ÇEKÜD
AKRA FM
Saat
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam9
Toplam Ziyaret62086